Ekspresy do kawy
Kupuj kawę, herbatę, ekspresy do kawy tanio online
Kawa, herbata i espresso to popularne napoje na całym świecie, którymi codziennie delektują się miliony ludzi. Sposób przygotowywania tych napojów znacznie ewoluował na przestrzeni lat i obecnie istnieje wiele różnych ekspresów do kawy, herbaty i espresso.
Ekspresy do herbaty i ekspresy do kawy są dostępne w wielu różnych stylach, w tym ekspresy do kawy z filtrem, ekspresy do kawy, francuskie prasy i ekspresy na kapsułki. Każda maszyna ma swoje zalety i wady, a wybór często zależy od indywidualnych preferencji i wymagań.
Różne rodzaje ekspresów do kawy i zaparzaczy do herbaty w skrócie
Ekspres do kawy Performante: jednoobwodowy ekspres z portafiltrem
Ten ekspres do kawy to mała potęga. Są to najbardziej kompaktowe i zajmujące niewiele miejsca ekspresy z portafiltrem, które zapewniają prawdziwą przyjemność z picia espresso prosto do kuchni. Sercem tego ekspresu do kawy jest bojler, który odpowiada zarówno za przygotowanie espresso, jak i wytwarzanie pary. Gorąca mikstura jest podgrzewana do idealnej temperatury 92-96°C w bojlerze, a następnie przepuszczana przez grupę zaparzającą.
Ekspres do herbaty i espresso: dwuobwodowy ekspres z portafiltrem
Podobny do jednoobwodowego ekspresu do kawy, posiada bojler, ale to, co go wyróżnia, to dwa obiegi wody. Wspaniała rzecz: możesz przygotować mleczną piankę i espresso w tym samym czasie!
W tych ekspresach do herbaty sam czajnik tworzy pierwszy obieg wody, który zapewnia mieszankę wodno-parową do pobierania pary do produkcji pianki mlecznej w temperaturze 125-130 °C. Drugi obieg wody jest zintegrowany wewnątrz bojlera. W rezultacie woda w drugim obiegu podgrzewa się do temperatury idealnej do parzenia kawy ze względu na temperaturę otoczenia w czajniku.
Ekspres z podwójnym bojlerem i portafiltrem
W przeciwieństwie do pierwszych modeli z pojedynczym bojlerem, które ujrzały światło dzienne już w 1901 roku, ten wysokowydajny ekspres do kawy dołączył do kawowej rodziny dopiero 70 lat później. Dualboiler jest prawdziwym artystą szybkiej wymiany i znacznie przewyższa swoje jedno- i dwuobwodowe rodzeństwo jako ekspres do kawy i herbaty. Ich sposób działania jest bardzo podobny do profesjonalnych ekspresów do kawy, które można znaleźć w gastronomii.
Wisienka na torcie espresso? Dzięki podwójnemu bojlerowi można parzyć duże ilości espresso i pianki mlecznej niezależnie i bez żadnych przerw - bez przegrzania lub niewystarczającej temperatury parzenia lub pary. Ponadto urządzenie zapewnia wyjątkowo wysoką stałość temperatury. A jakby tego było mało, można dostosować ciśnienie i temperaturę do indywidualnych upodobań.
Zakup ekspresu do kawy: na co zwrócić uwagę?
Podjęcie decyzji o wyborze ekspresu do kawy lub herbaty może na pierwszy rzut oka wydawać się trudne, ale w rzeczywistości jest to dość proste. Szukając odpowiedniego ekspresu do herbaty lub ekspresu do kawy, ważne jest, aby pamiętać o swoich osobistych preferencjach i potrzebach. Czy jesteś pasjonatem kawy espresso i szukasz najwyższej jakości kawy w bezkonkurencyjnej cenie? W takim przypadku należy wybrać maszynę termiczną lub jednoobwodową. Jeśli natomiast chcesz cieszyć się różnorodnością herbat i latte, ekspresy z podwójnym obiegiem lub podwójnym bojlerem spełnią Twoje kawowe marzenia.
A jeśli chcesz przenieść swoją przyjemność z espresso na najwyższy możliwy poziom - z precyzyjną kontrolą temperatury i niesamowitymi doznaniami smakowymi - zalecamy zakup ekspresu do kawy z podwójnym bojlerem. Pozwala to trochę poeksperymentować (różne temperatury dla różnych rodzajów palonej kawy) i wynieść swoje doznania kawowe na najwyższy poziom.