
- Pozostało kilka artykułów w magazynie – zamów szybko! Pozostało kilka artykułów w magazynie – zamów szybko!
- Ekspresowa dostawa
- 14 dni na zwrot
-
Podstawowe informacje
Wymiary i szczegóły techniczne
Co zostanie dostarczone
Dostawa i wysyłka
Nie ma komentarzy do tego artykułu.
C'est notre seconde sorbetière. Celle-ci est un peu plus petite. La capacité réelle est de 0,5 litre de mélange mais elle fonctionne très bien et est très silencieuse. Elle a de jolies couleurs et ne prend pas trop de place. Elle est facile à utiliser et facile à nettoyer, les pièces à l'exception du moteur et de la cuve vont au lave-vaisselle. Une seconde sorbetière nous permet de préparer deux parfums différents le même jour ou une plus grande quantité et le coût des deux revient moins cher qu'une sorbetière semi professionnelle. Le mode d'emploi est en Allemand et en Anglais avec quelques recettes. Un mode d'emploi en Français peut être demandé au service après-vente. En attendant, voici quelques conseils. Nous avons réussi toutes nos glaces et sorbets, mais nous avons aussi fait attention à certains détails essentiels. La cuve est en permanence au congélateur à - 18° et au minimum 48 Hrs avant utilisation, la préparation passe toujours une nuit au réfrigérateur avant d'être turbinée, la sorbetière doit être montée et mise en fonctionnement vide et on verse ensuite le mélange par le trou prévu dans le couvercle. Si la glace devient trop dure, la pale change automatiquement de sens de rotation ou se bloque (sans dégât à l'appareil). Il faut compter 40 Min au maximum pour obtenir une glace onctueuse et la mettre 2 heures au congélateur dans un récipient préalablement refroidi pour obtenir la consistance idéale. Plus la glace reste au congélateur, plus elle durcit car contrairement aux glaces commerciales elle ne contient pas d'additif ni de conservateur et la sorbetière n'a rien à y voir. Bonne dégustation.
To nasza druga maszyna do lodów. Ten jest trochę mniejszy. Rzeczywista pojemność to 0,5 litra mieszanki, ale działa bardzo dobrze i jest bardzo cicha. Ma ładne kolory i nie zajmuje dużo miejsca. Jest łatwy w użyciu i łatwy do czyszczenia, części z wyjątkiem silnika i miski można myć w zmywarce. Druga maszyna do lodów pozwala nam przygotować dwa różne smaki tego samego dnia lub większą ilość, a koszt obu jest tańszy niż w przypadku półprofesjonalnej maszyny do lodów. Instrukcje są w języku niemieckim i angielskim, z kilkoma przepisami. Instrukcję obsługi w języku francuskim można uzyskać w serwisie posprzedażnym. Tymczasem oto kilka wskazówek. Wszystkie nasze lody i sorbety udało nam się zrobić dobrze, ale zwróciliśmy też uwagę na kilka istotnych szczegółów. Zbiornik znajduje się na stałe w zamrażarce w temperaturze -18° i co najmniej 48 godzin przed użyciem, preparat zawsze spędza jedną noc w lodówce przed ubijaniem, maszynę do lodów należy zmontować i uruchomić pustą, a następnie wylać mieszaninę przez otwór znajdujący się w pokrywie. Jeżeli lód stanie się zbyt twardy, ostrze automatycznie zmieni kierunek obrotu lub zablokuje się (bez uszkodzenia urządzenia). Uzyskanie kremowych lodów zajmuje maksymalnie 40 minut i wkładamy je do zamrażarki na 2 godziny w uprzednio schłodzonym pojemniku do uzyskania idealnej konsystencji. Im dłużej lody pozostają w zamrażarce, tym bardziej twardnieją, ponieważ w odróżnieniu od lodów komercyjnych nie zawierają żadnych dodatków ani konserwantów i producent lodów nie ma z tym nic wspólnego. Dobra degustacja.
Una cosa per cui vado matta in qualsiasi periodo dell’anno è il gelato, ne consumo in grande quantità in estate, per rinfrescarmi dall’afa di alcune giornate, ma anche in inverno mi piace poterlo gustare mentre guardo la tv. Chiaramente in inverno non c’è possibilità di trovare troppi gusti nelle gelaterie, qui da me, quindi ho deciso di acquistare questa gelatiera per risolvere ogni problema e fare il mio gelato da sola e ai miei gusti preferiti Innanzitutto, arriva in tempi celeri e sempre imballata con cura per evitare che possa danneggiarsi durante il viaggio. Compatta, design semplice ma bello con i suoi colori bianco e verde, ricordano molto l’estate. Ha una capienza di 0,8 litri ed è composta da 3 pezzi, la base con il suo termos a doppio fondo, la pala e il coperchio rimovibile con il motore integrato. Semplicissimo l’utilizzo così come la pulizia. Non raffredda, ma si utilizza lasciando la base in freezer per almeno 8 ore e avendo cura che anche il preparato per il gelato sia abbastanza freddo. Nel momento in cui entrambi sono a temperatura ideale, basterà semplicemente versare il composto del gelato nella gelatiera in funzione, questo per evitare che possa attaccarsi alle pareti, lasciare che proceda con il suo lavoro di mescolamento per 30 minuti e il gelato è pronto! Un gelato molto cremoso, possibilità di scegliere quanto farne e in che gusti realizzarlo, per poter passare un pomeriggio in giardino con gli amici e gustarlo in compagnia Molto comodo e pratico, lo trovo anche versatile, non solo realizza gelati, ma ho anche la possibilità di poter fare frullati e yogurt ottimi, anche grazie alle ricette numerose che arrivano nella confezione, assieme alla gelatiera Non è molto rumorosa, le sue dimensioni ridotte permettono di lasciarla su un piano della cucina ben in vista, anche grazie al design molto accattivante che si adatta ad ogni tipo di arredo. Il costo lo trovo interessante per un prodotto di questo tipo, ve ne consiglio l’acquisto.
Jedną rzeczą, za którą szaleję o każdej porze roku, są lody, latem spożywam je w dużych ilościach, aby ochłodzić się przed upałami w niektóre dni, ale nawet zimą lubię móc się nimi cieszyć podczas oglądania telewizji. Najwyraźniej zimą w lodziarniach nie ma możliwości znalezienia zbyt wielu smaków, dlatego zdecydowałam się kupić tę maszynę do lodów, aby rozwiązać każdy problem i zrobić własne lody z moimi ulubionymi smakami. Przede wszystkim szybko docierają i zawsze starannie zapakowany, aby zapobiec uszkodzeniu podczas podróży. Kompaktowy, prosty, ale piękny design w biało-zielonych kolorach, bardzo przypominający lato. Ma pojemność 0,8 litra i składa się z 3 części, podstawy z termosem z podwójnym dnem, łopaty i zdejmowanej pokrywy ze zintegrowanym silnikiem. Bardzo prosty w obsłudze i czyszczeniu. Nie chłodzi, ale używa się go zostawiając bazę w zamrażarce na co najmniej 8 godzin i upewniając się, że mieszanka lodowa również jest odpowiednio schłodzona. Gdy oba osiągną idealną temperaturę, po prostu wlej masę lodową do działającej maszyny do lodów, aby zapobiec przyklejaniu się jej do ścianek, pozwól jej miksować przez 30 minut i lody gotowe! Bardzo kremowe lody, możliwość wyboru ile ich przygotować i w jakich smakach, aby móc spędzić popołudnie w ogrodzie z przyjaciółmi i cieszyć się nimi w towarzystwie. Bardzo wygodne i praktyczne, uważam je również za wszechstronne, nie tylko robi lody, ale mam także możliwość robienia doskonałych koktajli i jogurtów, także dzięki licznym przepisom zawartym w opakowaniu wraz z maszyną do lodów. Nie jest zbyt głośna niewielkie rozmiary pozwalają na pozostawienie go na dobrze widocznej powierzchni kuchennej, także dzięki bardzo atrakcyjnemu wzornictwu, które pasuje do każdego typu kuchni meble. Uważam, że cena jest interesująca jak na produkt tego typu, polecam go kupić.
La macchina per il gelato ha dimensioni molto compatte: è alta solo 17,5 cm e il diametro misura 16,5 cm quindi non ingombra spazio eccessivo ed è facile da riporre nel mobile della cucina, oppure si può tenere sullo scaffale in bella vista dato che risulta molto graziosa. La macchina è bicolore bianco con dettagli verdi ed è così composta: - corpo motore si trova nel coperchio, molto piccolo leggero e maneggevole, sopra al quale c’è il tasto di accensione/spegnimento, il cavo dell’alimentazione elettrica lungo 1,5 m, e nella parte inferiore trovano alloggiamento l’imbuto per il riempimento, trasparente e removibile per poter essere lavato, e la connessione della pala per mantecare il gelato, in plastica bianca. Il motore consuma solo 7 Watt e risulta poco rumoroso. - termos a doppio fondo con cestello interno in acciaio e parte esterna in plastica bianca e verde, con capacità di 0,8 l. Prima di preparare il gelato è necessario freddare il termos per 8 ore nel congelatore. - libretto di istruzioni inglese/tedesco comprensivo di ricettario, ma nessuno vieta di creare gelati seguendo il proprio personalissimo gusto come ho fatto io. Tutte le parti della macchina per gelato Bacio Azzurro Klarstein sono lavabili, fatta eccezione per il coperchio motore che comunque è protetto nella parte inferiore, quindi non dovrebbe sporcarsi. In caso basterà rimuovere eventuali colature con un panno spugna umido, asciugando bene subito dopo. L’utilizzo è estremamente elementare: dopo aver lavato e asciugato tutte le parti che compongono la macchina per gelato, si mette nel freezer per 8 ore il termos a doppio fondo. Trascorso il tempo di raffreddamento del termos si possono preparare gli ingredienti per fare il gelato. Io ho sbucciato 400 g di pere ben mature, le ho frullate fino a ridurle in purea con un cucchiaino di succo di limone e 4 cucchiai di zucchero, poi ho aggiunto pochissima acqua per rendere più fluido il composto e ho messo a freddare in frigorifero. Una volta montata la macchina per il gelato e collegata alla rete elettrica, la accendo da vuota e verso il composto freddo di pere attraverso il foro dell’imbuto. In questo modo il preparato non andrà ad aderire congelandosi con le pareti ghiacciate del termos, ma inizierà a mantecare e addensarsi creando la morbida crema del gelato. Usando un composto freddo come ho fatto io, il gelato è pronto da gustare in circa 20 minuti, invece ne occorrono almeno 30 se si usa una base da gelare a temperatura ambiente. Ho realizzato anche altri gelati frullando insieme yogurt e frutta, ho realizzato dei sorbetti con spremuta di arancia e prosecco facendo attenzione a non far rassodare troppo, altrimenti che sorbetto sarebbe?
Maszyna do lodów ma bardzo kompaktowe wymiary: ma tylko 17,5 cm wysokości i 16,5 cm średnicy, dzięki czemu nie zajmuje zbyt dużo miejsca i można ją łatwo przechowywać w szafce kuchennej lub można ją postawić na półce w zwykły sposób biorąc pod uwagę widok, który wygląda bardzo ładnie. Maszyna jest dwukolorowa, biała z zielonymi detalami i składa się z następujących elementów: - korpus silnika znajduje się w pokrywie, jest bardzo mały, lekki i łatwy w obsłudze, nad którym znajduje się włącznik/wyłącznik, przewód elektryczny o długości 1,5 kabel zasilający m, a w dolnej części znajduje się lejek do napełniania, przezroczysty i wyjmowany do mycia oraz przyłącze łopatki do ubijania lodów, z białego plastiku. Silnik zużywa tylko 7 W i nie jest bardzo głośny. - termos z podwójnym dnem, wewnętrznym, stalowym koszem i częścią zewnętrzną z biało-zielonego tworzywa sztucznego, o pojemności 0,8 l. Przed przygotowaniem lodów należy schłodzić termos w zamrażarce przez 8 godzin. - Angielska/niemiecka instrukcja obsługi zawierająca książkę kucharską, ale nikt nie zabrania Ci tworzenia lodów według własnego, bardzo osobistego gustu, tak jak ja. Wszystkie części maszyny do lodów Klarstein Bacio Azzurro można prać, z wyjątkiem pokrywy silnika, która jest zabezpieczona od dołu, dzięki czemu nie powinna się zabrudzić. W takim przypadku po prostu usuń wszelkie krople wilgotną gąbczastą szmatką i natychmiast dobrze wysusz. Sposób użycia jest niezwykle prosty: po umyciu i wysuszeniu wszystkich części maszyny do lodów włóż termos z podwójnym dnem do zamrażarki na 8 godzin. Gdy termos ostygnie, możesz przygotować składniki na lody. Obrałam 400 g bardzo dojrzałych gruszek, zmiksowałam je na puree z łyżeczką soku z cytryny i 4 łyżkami cukru, następnie dodałam bardzo mało wody, aby masa była bardziej płynna i pozostawiłam do wystygnięcia w lodówce. Gdy maszynę do lodów zmontuję i podłączę do prądu, włączam ją pustą i przez otwór w lejku wlewam zimną masę gruszkową. W ten sposób masa nie będzie przyklejać się i przymarzać do zamarzniętych ścianek termosu, ale zacznie się mieszać i gęstnieć, tworząc miękkie lody. Używając zimnej mieszanki, tak jak ja, lody są gotowe do spożycia po około 20 minutach, podczas gdy zajmuje to co najmniej 30, jeśli używasz bazy do zamrożenia w temperaturze pokojowej. Robiłam też inne lody, mieszając jogurt z owocami, robiłam sorbety z sokiem pomarańczowym i prosecco, uważając, żeby za bardzo nie stwardniały, bo inaczej jaki byłby to sorbet?
Meno rispetto agli 800ml dichiarati, in quanto, se cercate di fare un banalissimo gelato base latte e panna, di 800ml, la potenza refrigerante non sarà sufficiente a rendere il tutto cremoso, ma solamente a creare i primi cristalli dopo circa 20/25 minuti di utilizzo, che si scioglieranno immediatamente dopo. Se volete fare un gelato base crema (quindi con base uovo) vi consiglio di non eccedere il mezzo litro, perchè difficilmente otterrete dei risultati soddisfacenti. Il gelato è una delle preparazioni più complicate, non a caso siamo soliti comprarlo in gelateria e pochissimi lo fanno a casa. Non è infatti sufficiente portare a bollore latte e panna. Prima di tutto non bisogna superare gli 85 gradi durante il bollore, altrimenti le proteine si sfaldano e il tutto non coagula. Secondo bisognerebbe usare il cosiddetto neutro, ovvero un additivo, che permette alla mistura di legare, e di non sciogliersi immediatamente, come invece accade con la ""mistura"" che vedete nella foto. L'unica accortezza è di: -Portare a temperatura molto bassa (anche 2 gradi) la mistura prima di versarla nella gelatiera -Tenere la gelatiera in freezer per almeno 12 ore, se il vostro freezer è in grado di scendere sotto i -18 gradi ancora meglio. Purtroppo è normale, visto anche il prezzo del prodotto. Il motorino è un pò rumoroso, ma funziona bene, e se la consistenza diventa troppo dura inverte il senso di rotazione (come tutte le macchine del gelato, segno che è pronto) La pulizia è di una facilità estrema. Consigliato per il gelato? mmm insomma, faccio sempre fatica a consigliare una macchina del genere per fare il gelato. Ottenete poco, e se non lo sapete fare rischiate di ottenere dei risultati che non si allontano molto da un frullato con ghiaccio. Invece ve la consiglio senza dubbio per la granita. Sono siciliano per cui la passione per la granita è quasi innata, è una cosa che semplicemente adoro. La granita, al contrario del gelato, contiene un'importante dose di zucchero, questo elemento facilita la creazione dei cristalli di ghiaccio, che, mescolati continuamente dal motorino presente, vi consentiranno di ottenere la cremosità tipica di questa pietanza. Non è necessario aggiungere additivi, bollire e fare nient'altro, l'importante è attenersi nella ricetta alla dose di zucchero consigliata. Altre preparazioni che si possono fare sono i daiquiri, o comunque le preparazioni che contengono una parte di alcool. Infatti anche l'alcool aiuta la trasmissione del freddo, per cui otterrete nel 90% dei casi ottimi risultati in pochissimo tempo. Se amate il daiquiri, e volete gustarvelo in veranda o in giardino questa macchinetta è assolutamente l'ideale. Parlo con consapevolezza perchè anni fa, abbiamo comprato in famiglia una macchina del gelato con refrigeratore incorporato, ed essendo in famiglia estremi appassionati di cucina (io faccio il cuoco) ed avendo numerosi amici dell'ambiente (ristoratori e pasticceri) abbiamo avuto l'opportunità di sapere molte cose spesso ignorate (ho sorpreso più volte vari amici dicendo che il gelato contiene panna e uovo crudo). Insomma, per cose non impegnative questa macchina va bene, ma non se volete cimentarvi in preparazione più elaborate. Sperando di essere stato utile vi lascio alle foto, e se volete trovate la mia email sul mio profilo per ulteriori consigli. Ringrazio il produttore per avermi fornito un sample al fine di poterlo testare in modo approfondito per poter rilasciare le mie impressioni d'uso.
Mniej niż deklarowane 800ml, bo jeśli spróbujemy zrobić bardzo banalne lody mleczno-śmietankowe o pojemności 800ml, moc chłodzenia nie będzie wystarczająca, żeby wszystko było kremowe, a jedynie, żeby po około 20/25 minutach utworzyły się pierwsze kryształki użycia, który natychmiast się rozpuści. Jeśli chcesz zrobić lody na bazie śmietanki (a więc na bazie jajek) to radzę nie przekraczać pół litra, bo trudno będzie uzyskać zadowalający efekt. Lody to jeden z najbardziej skomplikowanych przetworów, nieprzypadkowo kupujemy je najczęściej w lodziarni, a niewiele osób robi je w domu. Tak naprawdę nie wystarczy zagotować mleko i śmietanę. Przede wszystkim nie należy gotować w temperaturze przekraczającej 85 stopni, w przeciwnym razie białka się rozpadną i całość nie będzie się koagulować. Po drugie, należy zastosować tzw. neutral, czyli dodatek, który sprawi, że mieszanina zwiąże się, a nie od razu rozpuści, jak to ma miejsce w przypadku „mieszanki” widocznej na zdjęciu. Jedynym środkiem ostrożności jest: - Doprowadzenie mieszanki do bardzo niskiej temperatury (nawet 2 stopnie) przed wlaniem jej do maszyny do lodów - Trzymanie maszyny do lodów w zamrażarce przez co najmniej 12 godzin, jeśli zamrażarka może opaść poniżej -18 stopni jeszcze lepiej. Niestety jest to normalne, także biorąc pod uwagę cenę produktu. Silnik jest trochę głośny, ale pracuje dobrze, a jeśli konsystencja stanie się zbyt twarda, odwraca kierunek obrotów (jak wszystkie maszyny do lodów, znak, że jest gotowy. Czyszczenie jest niezwykle łatwe). Polecane do lodów? mmm, krótko mówiąc, zawsze mam problem z poleceniem takiej maszyny do robienia lodów. Dostajesz niewiele, a jeśli nie wiesz, jak to zrobić, ryzykujesz uzyskaniem wyników, które nie są zbyt odległe od smoothie z lodem. Zdecydowanie jednak polecam go do granity. Jestem Sycylijczykiem, więc zamiłowanie do granity jest niemal wrodzone, to coś, co po prostu uwielbiam. Granita w odróżnieniu od lodów zawiera znaczną dawkę cukru, pierwiastek ten ułatwia powstawanie kryształków lodu, które mieszane w sposób ciągły przez obecny silnik, pozwolą uzyskać typową dla tego dania kremowość. Nie ma potrzeby dodawania dodatków, gotowania i robienia czegokolwiek innego, najważniejsze jest trzymanie się zalecanej w przepisie dawki cukru. Inne preparaty, które można przygotować, to daiquiri lub w każdym przypadku preparaty zawierające pewną ilość alkoholu. Tak naprawdę alkohol pomaga również w przenoszeniu przeziębienia, dlatego w 90% przypadków można uzyskać doskonałe rezultaty w bardzo krótkim czasie. Jeśli kochasz daiquiri i chcesz delektować się nimi na werandzie lub w ogrodzie, ta maszyna jest absolutnie idealna. Mówię ze świadomością, ponieważ wiele lat temu nasza rodzina kupiła maszynę do lodów z wbudowaną lodówką i będąc ogromną pasją do gotowania w rodzinie (jestem szefem kuchni) i posiadając wielu przyjaciół w branży (restauratorzy i cukiernicy) mieliśmy okazję, że znam wiele rzeczy, które często są ignorowane (kilka razy zaskoczyłem kilku znajomych, mówiąc, że lody zawierają śmietanę i surowe jajko). Krótko mówiąc, do mniej wymagających rzeczy ta maszyna jest w porządku, ale nie, jeśli chcesz spróbować swoich sił w bardziej wyszukanych preparatach. Mając nadzieję, że okazały się przydatne, zostawiam Cię ze zdjęciami, a jeśli chcesz, możesz znaleźć mój e-mail na moim profilu, aby uzyskać dalsze porady. Dziękuję producentowi za udostępnienie mi próbki, abym mógł ją dogłębnie przetestować i móc wyrazić swoje wrażenia z użytkowania.
Fare il gelato in casa è facile e divertente. Con una macchina come questa della Klarstein si riesce ad ottenere un risultato del tutto soddisfacente Ovviamente dipende in gran parte dalla bontà degli ingredienti che si vanno ad utilizzare… Di solito gli ingredienti più usati sono: latte, panna, yogurth, zucchero, frutta, cacao, nocciole, addensanti come la farina di carrubbe( ma si può anche evitare), ecc A dire il vero si potrebbe fare anche senza gelatiera, ma ritengo che il risultato sia di solito inferiore. Il vantaggio della gelatiera è di evitare che si formino i cristalli di ghiaccio e quindi il gelato, a parità di tutte le altre condizioni, risulta più cremoso. Senza gelatiera bisognerebbe ogni tot minuti mescolare il composto messo nel freezer, il che oltre ad essere poco pratico fa ottenere in genere un risultato inferiore. Al momento con questa gelatiera ho provato solo un paio di ricette ed il risultato è stato ottimo. L’unica nota negativa, a dire il vero, è che il composto dopo circa 30 minuti nella gelatiera in funzione è risultato poco denso, ma ho risolto mettendo nel freezer per un paio d’ore prima di consumarlo. In ogni caso il gelato è rimasto cremoso e non si sono formati i cristalli di ghiaccio. Nel libretto delle istruzioni ci sono 7 ricette se non sbaglio,per cominciare ho provato per esempio una ricetta trovata in internet: 250 gr latte, 250 gr panna( già zuccherata), 60 gr zucchero, 80 nocciole( messe nel freezer prima di tritarle), 15 gr cacao amaro,4- 5 biscotti alle nocciole. basta frullare il tutto e poi mettere nella gelatiera. Bisogna prima mettere il contenitore nel freezer per almeno 8 ore. La parte superiore che contiene il motore( solo 7 watt di potenza assorbita) non si può lavare sotto l’acqua corrente, ma in ogni caso non si sporca se si versa il composto direttamente nella parte inferiore e si mette dopo il coperchio. Credo che utilizzerò questa gelatiera soprattutto per dei salutari ed ottimi gelati allo yogurth
Robienie lodów w domu jest łatwe i przyjemne. Za pomocą takiej maszyny firmy Klarstein można uzyskać w pełni zadowalający efekt. Oczywiście w dużej mierze zależy to od jakości użytych składników... Zwykle najczęściej używanymi składnikami są: mleko, śmietana, jogurt, cukier, owoce, kakao, orzechy laskowe, zagęstniki np. mąka karobowa (ale można też tego unikać) itp. Prawdę mówiąc, dałoby się to też zrobić bez maszynki do lodów, ale myślę, że efekt jest zwykle gorszy. Zaletą maszyny do lodów jest to, że zapobiega tworzeniu się kryształków lodu, dzięki czemu lody, przy zachowaniu wszystkich pozostałych warunków, są bardziej kremowe. Bez maszyny do lodów konieczne byłoby mieszanie mieszaniny umieszczonej w zamrażarce co kilka minut, co oprócz tego, że jest niepraktyczne, zazwyczaj prowadzi do gorszego wyniku. W tej chwili wypróbowałem tylko kilka przepisów z tą maszyną do lodów i wynik był doskonały. Jedynym minusem, szczerze mówiąc, jest to, że mieszanina po około 30 minutach w pracującej maszynie do lodów nie była zbyt gęsta, ale rozwiązałem to wkładając ją do zamrażarki na kilka godzin przed spożyciem. W każdym razie lody pozostały kremowe i nie utworzyły się kryształki lodu. W instrukcji jest 7 przepisów, jeśli się nie mylę, na początek próbowałam np. przepisu znalezionego w internecie: 250 g mleka, 250 g śmietanki (już słodzonej), 60 g cukru, 80 orzechów laskowych ( włożyć do zamrażarki przed posiekaniem), 15 g gorzkiego kakao, 4-5 ciastek z orzechami laskowymi. wystarczy wszystko zmiksować i włożyć do maszyny do lodów. Najpierw należy umieścić pojemnik w zamrażarce na co najmniej 8 godzin. Górnej części zawierającej silnik (tylko 7 W pobieranej mocy) nie można myć pod bieżącą wodą, ale w każdym razie nie zabrudzi się, jeśli wlejesz mieszankę bezpośrednio do dolnej części i założysz za nią pokrywkę. Myślę, że wykorzystam tę maszynę do lodów szczególnie do zdrowych i doskonałych lodów jogurtowych
La macchina per gelato oneConcept Bacio è piccola ed elegante. Sono tre pezzi (serbatoio, motore, copertura trasparente) il cui montaggio richiede pochi secondi. La macchina non raffredda: si utilizza lasciando in freezer per almeno otto ore la parte inferiore (serbatoio) e utilizzando una miscela già fredda (è sufficiente tenerla in frigorifero per qualche ora). La miscela va versata nella macchina in funzione per evitare che si congeli sulle pareti. Una volta versata la miscela, il gelato è pronto in circa 20 minuti, molto cremoso. Le istruzioni sono in inglese e tedesco e contengono anche un buon numero di ricette. Nel video mostro la preparazione (e infine anche l'assaggio!) di un gelato al mandarino. Certo, la materia prima deve essere buona, ma il gelato era davvero sublime.
Maszyna do lodów oneConcept Bacio jest mała i elegancka. Istnieją trzy części (zbiornik, silnik, przezroczysta pokrywa), których montaż zajmuje kilka sekund. Urządzenie nie chłodzi: używa się go poprzez pozostawienie dolnej części (zbiornika) w zamrażarce na co najmniej osiem godzin i wykorzystanie już schłodzonej mieszanki (wystarczy trzymać ją w lodówce przez kilka godzin). Mieszankę należy wlać do działającej maszyny, aby zapobiec jej zamarzaniu na ścianach. Po wylaniu mieszanki lody są gotowe w około 20 minut, bardzo kremowe. Instrukcje są w języku angielskim i niemieckim i zawierają również dużą liczbę przepisów. W filmie pokazuję przygotowanie (a w końcu także degustację!) lodów mandarynkowych. Oczywiście surowiec musiał być dobry, ale lody były naprawdę wysublimowane.