... i zapewnij sobie korzyści!
W świecie kuchni istnieje wiele urządzeń i sprzętów, które ułatwiają i uprzyjemniają gotowanie i przygotowywanie potraw. Jednym z takich urządzeń jest okap wyspowy. Nie tylko skutecznie usuwa on zapachy, opary i cząstki tłuszczu, ale także nadaje kuchni współczesny i atrakcyjny wygląd. Tutaj dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o okapach wyspowych, ich różnych rodzajach, cechach i ważnych wskazówkach przy podejmowaniu decyzji o zakupie.
Okapy wyspowe dostępne są w różnych wzorach, które różnią się zarówno funkcjonalnością, jak i wyglądem. Oto kilka najczęściej spotykanych typów:
Główną funkcją okapu wyspowego jest skuteczne usuwanie zapachów, pary i cząsteczek tłuszczu podczas gotowania. Jednocześnie zapewnia on przyjemny klimat w pomieszczeniu i zapobiega osadzaniu się tłuszczu i brudu na meblach kuchennych i powierzchniach. Nowoczesne okapy wyspowe są też często wyposażone w różne poziomy prędkości, dzięki czemu można dostosować siłę ssania do danego procesu gotowania. Niektóre modele posiadają również zintegrowane oświetlenie, obsługę za pomocą ekranu dotykowego lub funkcje timera, dzięki którym gotowanie jest jeszcze wygodniejsze.
Jeśli chcesz kupić okap wyspowy, powinieneś najpierw zastanowić się, czy w twojej kuchni bardziej odpowiedni będzie system wyciągowy czy recyrkulacyjny. Uwzględnij warunki przestrzenne i osobiste preferencje. Wielkość i moc wyciągu powinna być dopasowana do wielkości kuchni i twoich przyzwyczajeń kulinarnych. Szukaj również dodatkowych funkcji, które zwiększają łatwość obsługi i spełniają twoje potrzeby. Wzornictwo i materiał wyspowego okapu wyciągowego również mają znaczenie w zapewnieniu spójnego wkomponowania go w krajobraz kuchni. Wskazane jest porównanie różnych modeli i producentów, aby znaleźć najlepszą jakość i stosunek jakości do ceny.
Z reguły powinien on znajdować się 65-75 cm nad płytą elektryczną lub indukcyjną i 70-80 cm nad płytą gazową. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu instrukcji producenta, gdyż mogą się one różnić.
Systemy wywiewne kierują zasysane powietrze, zapachy i cząstki tłuszczu na zewnątrz przez kanał wywiewny, natomiast okap wyspowy z recyrkulacją kieruje powietrze przez filtr tłuszczu i węgla aktywnego, a następnie wraca oczyszczone do pomieszczenia. Systemy wywiewne są generalnie bardziej wydajne, natomiast systemy recyrkulacyjne są bardziej elastyczne pod względem instalacji.
Filtry tłuszczowe powinny być regularnie czyszczone, aby zachować ich skuteczność. Filtry metalowe często można myć w zmywarce, natomiast inne rodzaje filtrów wymagają ręcznego mycia. Filtry z węglem aktywnym stosowane w systemach recyrkulacyjnych powinny być wymieniane co 3-6 miesięcy, w zależności od użytkowania.