Koszyk
Twój koszyk jest aktualnie pusty

Maszynki do lodów

Wybierz

Maszynki do lodów


Jakie istnieją rodzaje maszyn do robienia lodów?

Po pierwsze, „maszyna do lodów” to bardzo ogólne pojęcie. Większość ludzi na to hasło wyobraża sobie klasyczną maszynę do lodów: urządzenie, do którego wlewa się różne składniki i z którego następnie wypływa przyjemnie wyglądająca, miękka i kremowa, delikatna masa lodowa.

Maszyny do lodów różnią się jednak od siebie. W tańszych wersjach jest tylko jedno mieszadło. Trzeba w nich używać zimnych pojemników schładzanych zawczasu, które wkłada się do maszyny, a następnie wlewa się do misy płyn. Dzięki mieszaniu w stale chłodnej misie, lody pomału nabierają pożądanej konsystencji.

Takie lody pozostają jednak po części w postaci skrystalizowanej, w przeciwieństwie do lodów zrobionych z użyciem osuszacza z kompresją. W tym drugim przypadku, maszyna korzysta z własnego systemu chłodzącego – można zrezygnować z chłodzących pojemników. Powstałe w ten sposób lody są o wiele bardziej kremowe i mniej skrystalizowane, tak jak lody z lodziarni.

Trzeci rodzaj maszyny mrożącej w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z lodami – służy do produkowania kostek lodu. Takie urządzenia nazywa się maszynami do kostek lodu. Kostkarki również występują w różnych wersjach – można wybrać taki sprzęt, by jak najszybciej i najbezpieczniej wyprodukować pożądaną ilość kostek lodu.

Jak działa maszyna do lodów?

Zależy to przede wszystkim od tego, czy dana maszyna posiada kompresor. Przyjrzyjmy się działaniu maszyn bez kompresora i z kompresorem.

  • Maszyny do lodów bez kompresora działają z użyciem własnych pojemników chłodzących, które trzeba wstępnie chłodzić w zamrażarce. Schłodzony pojemnik wkłada się do maszyny, a następnie wlewa do niej masę na lody. W tym momencie włączone jest tylko mieszadło. Dzięki temu masa pozostaje w ruchu i jednocześnie jest zamrażana, co zapobiega tworzeniu się w misie lodowych brył. Taka maszyna może być dobrym wyborem przy niewielkim budżecie.
  • Jeśli maszyna do lodów ma własne kompresory chłodzące, nie trzeba wstępnie schładzać pojemników. Wystarczy wlać masę na lody do maszyny i ją włączyć. Główną zaletą tego rozwiązania jest, że masa schładzana jest o wiele wolniej, dzięki czemu jest bardziej kremowa i miękka. Oprócz tego możemy szybciej cieszyć się gotowym deserem.

Na co należy zwrócić uwagę, kupując maszynę do lodów?

Kupując maszynę do lodów z kompresorami, należy przede wszystkim przyjrzeć się ich działaniu. Im większą mają moc, tym szybciej maszyna będzie wytwarzać lody. Warto też zwrócić uwagę na wielkość misy – im jest większa, tym więcej lodów wyprodukujemy na raz. I maszyna do lodów, i kostkarka z pewnością dobrze się przysłużą swoim właścicielom.

Logowanie
Wpisz tutaj swój adres e-mail.
Wprowadź co najmniej 6 lub więcej znaków.
Logowanie
Wpisz tutaj swój adres e-mail.
Wprowadź co najmniej 6 lub więcej znaków.