Koszyk
Twój koszyk jest aktualnie pusty

Lodówki na wino

Wybierz
  • Strona 1 / 3
  • Strona 1 / 3

Lodówki na wino


Czym jest dwustrefowa chłodziarka do wina?

Optymalne warunki termiczne do przechowywania i picia wina różnią się, zależnie od odmiany winogron. Wina czerwone, białe, różowe i szampany muszą być zatem przechowywane w różnych temperaturach w chłodziarce do wina. Mocne i pełne wina czerwone uzyskują najlepszy aromat w temperaturze pomiędzy 15°C a 18°C. Z drugiej strony wina białe wymagają nieco niższej temperatury przechowywania, pomiędzy 11°C a 14°C. Wina różowe zachowują się najlepiej, leżakując w lodówce w temperaturze od 7°C do 12°C. Szampan i sekt są również często przechowywane z innymi winami i jako alkohole musujące wymagają temperatury od 5°C do 7°C. Aby umożliwić przechowywanie różnych win w chłodziarce, wiele modeli posiada kilka stref termicznych. Najpopularniejsze są lodówki dwustrefowe. Na przykład, czerwone i białe wina mogą być przechowywane w tej samej chłodziarce, ale przy różnych temperaturach.

Jak działa lodówka na wino?

Chłodziarki do wina różnią się znacznie od zwykłych lodówek, które możemy znaleźć w każdej kuchni. Umożliwiają one przechowywanie butelek w ciemności, ponieważ światło słoneczne, promieniowanie UV, a nawet światło neonowe mogą uszkodzić wino. Najważniejszymi czynnikami przechowywania wina są temperatura i klimat. Nawet jeśli w domu znajduje się piwnica, to zazwyczaj nie zapewnia ona idealnych warunków termicznych i klimatycznych, przez co nie może ona służyć jako piwniczka z winem. Wina należy utrzymywać w specyficznej i, przede wszystkim, stałej temperaturze.

Chłodziarka do wina umożliwia zapewnienie optymalnych warunków. Pozwala ona również na utrzymywanie wilgotności powietrza na poziomie 70%, co powstrzymuje korki przed wysychaniem i zabezpiecza wino przed wyparowaniem. Lodówka do wina musi także zapewnić odpowiednią wentylację dla swojej cennej zawartości. Wina nie powinny być przechowywane wraz z innymi produktami żywnościowymi ze względu na to, że muszą one mieć możliwość oddychania i są w stanie pochłaniać zapachy innych substancji poprzez korek, co może w konsekwencji doprowadzić do zepsucia wina. Właśnie dlatego w chłodziarkach do wina nie należy przechowywać otwartych butelek. Poza tym, wino powinno odpoczywać i nie można nim potrząsać lub narażać go na wstrząsy.

Z tego względu chłodziarki do wina są wyposażone w specjalne półki zapewniające możliwość przechowywania butelek w stałej i ustalonej pozycji. Wiele modeli na rynku różni się rozmiarami (od małych poprzez średnie aż do największych) oraz ceną i funkcjonalnością. Poza klasycznymi chłodziarkami do wina istnieją również tak zwane szafki chłodzące (wine tempering cabinet). Tych dwóch modeli nie należy ze sobą mylić, ponieważ posiadają one odmienne funkcje: podczas gdy chłodziarka do wina jest używana do stałego lub długoterminowego przechowywania wina i zazwyczaj posiada kilka stref termicznych, szafka chłodząca do wina służy do szybkiego doprowadzania wina do odpowiedniej temperatury bezpośrednio przed jego konsumpcją.

Na co należy zwracać uwagę, decydując się na zakup chłodziarki do wina?

Przed zakupem chłodziarki do wina, powinno się podjąć decyzję dotyczącą tego jak i do jakiego stopnia będzie ona użytkowana. Poniższe punkty mogą służyć za generalny poradnik:

  • Umiejscowienie i rozmiar: Przed przejściem do szczegółów technicznych i subtelnych różnic należy zastanowić się, ile butelek będzie przechowywanych w chłodziarce i gdzie będzie stało samo urządzenie. Czy zależy nam na modelu wbudowanym w barek lub aneks kuchenny czy może raczej na chłodziarce wolnostojącej? Podejmując tę decyzję, powinno się wziąć pod uwagę również kierunek, w którym będą się otwierały drzwiczki urządzenia.
  • Zakres funkcji: Najistotniejszy jest sam zakres funkcjonalności urządzenia. Czy na pewno potrzebujemy dwustrefowej chłodziarki? A może zazwyczaj pijamy tylko jeden rodzaj wina i bardziej zaawansowane urządzenie będzie zbędne? W tym miejscu należy również zwrócić uwagę na to, aby chłodziarka chroniła wino przez promieniami UV i wstrząsami. Bardzo ważne jest to, aby urządzenie umożliwiało dokładne ustawienie odpowiedniej temperatury i wilgotności, zgodnie z naszymi życzeniami i potrzebami. W związku z tym idealna chłodziarka powinna także posiadać termometr i tak zwany higrometr, dzięki któremu będziemy w stanie odczytać aktualną wilgotność wewnątrz urządzenia.
  • Koszty i zużycie: Ostatnim, aczkolwiek równie istotnym czynnikiem są koszty posiadania chłodziarki do wina. Poza początkową ceną urządzenia, musimy liczyć się także z kosztami jego utrzymania. Im wyższa klasa efektywności energetycznej, tym niższe roczne koszty pracy urządzenia.
Logowanie
Wpisz tutaj swój adres e-mail.
Wprowadź co najmniej 6 lub więcej znaków.
Logowanie
Wpisz tutaj swój adres e-mail.
Wprowadź co najmniej 6 lub więcej znaków.